Blogi ostosten maailmasta

« takaisin kotisivulle (homepage)

Puinen voiveitsi on klassinen ja ekologinen valinta

Julkaistu

Puu on materiaalina hyvä valinta kaikkeen rakentamiseen, kodin sisustamiseen ja myös pienesineisiin, koska se on materiaalina ekologinen ja uusiutuva luonnonvara. Puuta voi kierrättää ja käyttää uudelleen sekä myös polttaa, kun sitä ei enää voi muuhun käyttää. Jo luolamiehet ovat valmistaneet puusta erilaisia esineitä ja se onkin yksi vanhimmista ihmisen käyttämistä materiaaleista. Puu on myös antibakteerinen materiaali, joten se sopii hyvin keittiövälineisiin ja monelta löytyykin keittiöstä esimerkiksi puinen voiveitsi tai leikkuulauta. Verrattuna esimerkiksi muoviin, puupinnalla bakteerit kuolevat nopeammin, eivätkä lisäänny. Orgaanisena materiaalina puu sulkee myös esimerkiksi veitsistä aiheutuneet viillot ja siitä ei irtoa muovihiukkasia. Puisia keittiövälineitä tulee kuitenkin pestä ja hoitaa oikealla tavalla, että ne kestävät käytössä pidempään ja säilyttävät hyvät ominaisuutensa.

Miten puiset keittiövälineet, kuten puinen voiveitsi, kestävät käytössä pitkään

Puuvoiveitsi on puisten keittiövälineiden klassikko, joka löytyy varmaankin jokaisesta kodista, kuten myös puinen leikkuulauta. Laadukkaat puiset keittiö välineet kestävät käyttöä todella pitkään, kunhan niitä pesee ja hoitaa oikein. Mitään puusta valmistettua ei tulisi pestä astianpesukoneessa, koska se on niille liian raju käsittely ja ne tikkuuntuvat. Kun puiset välineet pestään kuumalla vedellä heti käytön jälkeen ja huuhdellaan kylmällä vedellä, niin puun syyt sulkeutuvat. Tarvittaessa pesuun voi käyttää myös hieman mietoa astianpesuainetta. Puuvoiveitsiä ja muita puisia välineitä ei kuitenkaan tulisi jättää likoamaan. Jos syväpuhdistus on tarpeen sen voi tehdä suolalla ja sitruunalla, mikä poistaa myös hajuja. Välineiden pinnalle ripotellaan karkeaa suolaa ja sen jälkeen niitä hierotaan sitruunalla. Tämän jälkeen välineet pestään ja ne tulisi kuivattaa ilmavasti, esimerkiksi leikkuulaudat pystyasennossa. Välineitä voi myös desinfioida ajoittain esimerkiksi viinietikalla tai antibakteerisia ominaisuuksia sisältävillä eteerisillä öljyillä.

Jos puiset keittiövälineet ovat päässeet kulahtamaan, voi ne huoltaa pesemällä, hiomalla ja öljyämällä esimerkiksi pellavansiemenöljyllä, jonka jälkeen välineiden annetaan kuivua pari päivää ja ne ovat taas käyttövalmiina.

Puuvoiveitsi ja muut puiset keittiövälineet ovat myös hyvä lahjaidea. Niitä löytyy muotoiltuna ja koristeltuina varmasti jokaiseen makuun ja ne tuskin jäävät pölyttymään keittiön laatikkoihin.

Kauniit puiset keittiö- ja saunatarvikkeet tarjoaa Ewood.


jaa